העיסוק בספורט קיבל תאוצה בשנה האחרונה. בעקבות הקורונה, ההסתגרות בבית, האבטלה הגואה וההפחתה במפגשים חברתיים הובילו לחיפוש אחר עיסוקים שמתאימים יותר לרוח התקופה. הבולט ביניהם הוא העיסוק בספורט. מדובר בעיקר בספורט חובבני, ברוב המקרים מדובר באנשים שמעולם לא עסקו בספורט קודם לכן, וכך גם הסיכון לפציעות ספורט הולך וגדל. צוות המומחים של Restart Therapy מספר לכם כל מה שחשוב לדעת כדי לשמור על ספורט בטוח ולהימנע מפציעות מיותרות.
מהי למעשה פציעת ספורט?
פציעת ספורט בהגדרתה היא כל פגיעה, פציעה או מחלה המתרחשת במהלך ספורט או פעילות גופנית. חלק מפציעות הספורט הן למעשה תאונות, אחרות נובעות משיטות תרגול ואימון לקויות, ציוד לא מתאים, חוסר בהתאמה גופנית או חוסר בחימום ותרגול מתיחות לפני ואחרי האימון.
ההבדל בין פציעות ספורט לפציעות שאינן כתוצאה מפעילות ספורטיבית, הוא לא בסוג הפתולוגיה עצמה אלא באוכלוסיית המטופלים, בגורמים ובמניעת הפציעות הללו. הכוונה היא שפציעות ספורט בדרך כלל מתרחשות בקרב אוכלוסייה בריאה וצעירה והפציעה נגרמה תוך כדי פעילות שהיא פעילות מטיבה בסך הכול.
רוב הפציעות נגרמות כתוצאה משימוש יתר (overuse) המתאפיינות בדרך כלל בסימפטומים שהולכים ומתגברים בעקבות טכניקה לקויה או אימון לא מאוזן, או מעומס יתר (overload) המתאפיינות בדרך כלל בכאב אקוטי שמתרחש בעקבות טראומה נקודתית לרקמה בגוף.
מהי הדרך הטובה ביותר להימנע מפציעות ספורט?
המטרה שלנו שתוכלו להמשיך ולעסוק בספורט האהוב עליכם, אך שתעשו זאת בצורה בטיחותית, בריאה ויעילה ככל שניתן. לכן, פניתי לכמה מהפיזיותרפיסטים הבכירים שלנו בתחום הספורט ושאלתי אותם מהו טיפ הזהב שלהם למתאמנים:
מריה אורלובה, פיזיותרפיסטית, מאמנת כושר ומדריכת פילאטיס מאשדוד, לא הסתפקה בטיפ אחד, ונתנה לי שלושה טיפים שבעיניה הכי חשובים: "טיפ ראשון, הדרך יותר חשובה מהיעד, תעסקו במשהו שאתם אוהבים. חשוב להפוך פעילות גופנית לחלק בלתי נפרד משגרת היום יום לכל החיים ולא רק לתקופה קצובה. אין תוצאות ללא התמדה וכדי להתמיד יש לבחור בפעילות שאנחנו הכי מתחברים אליה. אין סוג פעילות גופנית אחד אולטימטיבי, לכן אל תאמינו למי שאומר שרק שחייה טובה לכאבי גב או ריצת בוקר היא הסוד להרזיה. טיפ שני, קצת עדיף מכלום. וטיפ שלישי ואחרון, סע לאט – תגיע רחוק. חשוב לאתגר ולאמץ את הגוף, אך בצורה הדרגתית ומבוקרת כדי לצמצם סיכוי לפציעות ולהגיע לתוצאות. לכן תקשיבו לגוף שלכם, תהיו כנים עם עצמכם, וכשאינכם בטוחים אל תהססו להתייעץ עם איש מקצוע".
נחמן וונדי, פיזיותרפיסט ומאמן כושר בהכשרתו מאזור השרון מספר "מטופלים רבים שואלים אותי, איזה ספורט הכי טוב לעשות, מה הכי בריא לגב, ומה הכי טוב לברכיים והתשובה שלי היא- הספורט הכי טוב, הוא זה שעושים אותו ולא זונחים אותו אחריי שבועיים. זה שנהנים ממנו, זה שתצליחו להתמיד בו גם כשהמוטיבציה תרד, כי היא בטוח תרד". נחמן מזכיר לנו שכמו בחיים גם בספורט, יש עליות וירידות. חשוב לא לעצור בירידות ולא לוותר. אחרי ירידה תמיד באה שוב העלייה. "ועוד דבר קטן שתמיד כדאי לזכור. פציעות בספורט קורות לרוב מחוסר הדרגתיות ולא מספורט לא טוב. אנשים שמקבלים פתאום פרץ של מוטיבציה ונכנסים בכל הכוח. לכן תמיד כדאי לחשוב רחוק, לשרוף את המוטיבציה על אש נמוכה, למצוא משהו שיחזיק אתכם לאורך זמן ולהיכנס אליו בהדרגתיות".
שיר שליין, פיזיותרפיסטית ומדריכת פילאטיס שיקומי מתמחה בשיקום אורטופדי מאזור השרון, מאמינה שכל אדם הוא המומחה הגדול ביותר לגוף שלו. לרוב, אם נקדיש מספיק תשומת לב, אנחנו יודעים מה כדאי ומה לא כדאי ומתי יש בעיה. שיר ממליצה "אם יש בעיה נקודתית – לבוא לבדיקה, לקבל טיפול והדרכה ספציפיים. הבעיה הכי גדולה זה שחוששים ומפסיקים". רוב האנשים אשר עוסקים בספורט אינם למעשה ספורטאים. לכל אדם יש את הדרך שלו לעשות ספורט בצורה נכונה ויעילה שתתאים לגוף שלו וליכולות שלו. יש כאלה שמוצאים את הדרך הזו לבד, ויש כאלה שזקוקים לעזרה וליווי של איש מקצוע. אנחנו בRestart Therapy מאמינים שאיש המקצוע הטוב ביותר לשיקום פציעות ספורט הוא פיזיותרפיסט מוסמך עם הכשרה וניסיון בתחום הספורט.
בשיחה שערכתי עם גיא שיימן, פיזיותרפיסט ומאמן כושר מתל אביב, מתאמן קבוע בעצמו, דיברנו על כל הנושא הזה של אימון עם מאמן כושר אישי. ההנחה היא שאם אני עובד עם מאמן כושר אני בטוח יותר, כי הוא יידע לשמור עליי ולעזור לי להימנע מפציעות מיותרות. אמנם, אימון עם מאמן כושר לא בהכרח מבטיח את זה. חשוב לשאול ולהבין מהי ההסמכה של מאמן הכושר ומה היקף הידע שלו באנטומיה ובפיזיולוגיה של הגוף. פיזיותרפיסטים הם אנשי המקצוע בעלי הידע המדעי הרחב ביותר הנדרש להבנה מלאה של ההשפעה של כל סוג של ספורט על כל סוג של גוף. גיא מספר מניסיונו האישי, "אנשים משלמים למאמן כושר אישי כדי שלא יצטרכו לחשוב מה לעשות ויוכלו להתרכז נטו בתרגול, המאמן הוא זה שמנחה מדרבן ודוחף קדימה. ולפעמים נוטים להיכנס לZONE. חשוב מדי פעם לעצור ולהקשיב לגוף למה הוא מסוגל כדי לא להגיע למצב של עומס יתר".
אם גם אתם נדבקתם בחיידק הספורט- אנחנו מברכים אתכם על כך. אנחנו בRestart Therapy זמינים בשבילכם בכל שאלה או בעיה שעולה במהלך או בעקבות האימונים שלכם. להתייעצות טלפונית ללא עלות עם אחד מהפיזיותרפיסטים שלנו הנכם מוזמנים להתקשר אלינו לטלפון שמספרו 077-9966400 בשעות העבודה, או להשאיר את הפרטים שלכם באתר שלנו www.restart-therapy.co.il ואנחנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי.